Ota yhteyttä

Etusivu » Wirma » Ajankohtaista » Lappeenrannan kaupunki ja Gasum sopimukseen biokaasun liikennekäytöstä
Kuljen suomalaisella biokaasulla. Kuva: Gasum

Lappeenrannan kaupunki ja Gasum sopimukseen biokaasun liikennekäytöstä

Lappeenrannan kaupunki ja Gasum ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, joka edistää biokaasuautoilua ja kestävää kehitystä Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa. Sopimuksen mukaan Lappeenrannan kaupunkiyhtiöt korvaavat osan ajoneuvoistaan vähäpäästöisillä kaasuautoilla. Gasum toimittaa näihin autoihin kotimaista, edullista ja ympäristöystävällistä biokaasua.

Sopimukseen liittyvä ensimmäinen biokaasuauto on nyt otettu käyttöön Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote). Auto on leasing-pakettiauto IVECO Daily. Sillä hoidetaan esimerkiksi Eksoten sisäisiä muuttoja ja kalustekierrätystä.

– Biokaasuautot ovat käyttökustannuksiltaan kilpailukykyisiä, ja niiden hankkiminen leasing-autoiksi on kokonaistaloudellista. Kaupan päälle tulee vielä ekologisuus, sillä nykypolttoaineisiin verrattuna biokaasu on huomattavasti ympäristöystävällisempää, perustelee hankintaa Eksoten logistiikkapäällikkö Henna Granqvist.

Eksoten logistiikkapäällikkö Henna Granqvist. Kuva: Laura Tikkanen

Etelä-Karjalassa kaasun tankkauspisteitä on kaksi kappaletta, toinen Lappeenrannassa ja toinen Imatralla. Granqvist kertoo, että Eksoteen hankittavilla biokaasuautoilla on luonnollista ajoa näillä alueilla, joten kaasutankkaus on helppoa.

Nyt Gasumin kanssa tehty yhteistyösopimus liittyy siihen, että Lappeenrannan kaupunki, sen konserniyhtiöt ja Eksote päättivät maaliskuussa 2017, että jatkossa ne hankkivat pääosin uusiutuvalla energialla käyviä autoja eli biokaasu- ja sähköautoja.

– Kaasuautoilun edullisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostaa tällä hetkellä monissa kunnissa ja kaupungeissa ja on hienoa, että Lappeenrannan kaupunki toimii tässä suunnannäyttäjänä, sanoo Gasumin myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen.

Kaupungille polttoainekustannussäästöjä

Gasumin ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyösopimuksen mukaan kaupunki ja sen yhtiöt sitoutuvat hankkimaan ja käyttämään vuoden 2017 loppuun mennessä vähintään 20 biokaasukäyttöistä henkilö-, paketti-, kuorma- tai jäteautoa.

– Kaupungille sopimuksen tuomat kustannussäästöt ovat esimerkiksi 30 auton osalta yli 90 000 euroa, eli noin 30 000 euroa per vuosi. Säästö tulee polttoainekustannuksista, kertoo Lappeenrannan kaupungin innovatiivisia hankintoja kehittävä Markus Lankinen.

Kaasuautoissa on tarkoitus käyttää vain biokaasua. Sen laskennallinen päästö on nolla. Päästövähenemä on täten suoraan korvattavien autojen päästöt.

– Jos laskee, että kaupunkiyhtiöille tulisi yhteensä 30 biokaasuautoa ja 20 000 kilometriä, niin vuotuinen päästövähenemä olisi noin 100 tonnia CO2e. Hiilidioksidiekvivalentti eli CO2e kuvaa kaikkien kasvihuonekaasujen yhteenlaskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta, tarkentaa kaupungin yrityspalveluiden Wirman asiantuntija Petri Kero.

Eksoten leasing-pakettiauto IVECO Daily, joka kulkee biokaasulla. Kuva: Laura Tikkanen

Uudet biokaasulla kulkevat ajoneuvot tunnistaa jatkossa katukuvasta vihreästä biokaasumerkistä. Näin biokaasuautoilulle saadaan näkyvyyttä Etelä-Karjalassa ja teippauksilla kannustetaan muitakin siirtymään kaasukäyttöisiin ajoneuvoihin.

– Uskomme, että näiden autohankintojen myötä käynnistyy vähitellen myös paikallista biokaasutuotantoa, Lankinen sanoo.

Paikallisen biokaasutuotannon edistämiseksi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myönsi hiljattain Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle energiatukea Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen biokaasulaitokselle. Myönnetyn energiatuen suuruus on noin 2,2 miljoonaa euroa.

Kukkuroinmäen biokaasulaitoksessa on tarkoitus tuottaa uusiutuvaa energiaa biojätteistä ja jätevesilietteistä mädättämällä ne hapettomissa olosuhteissa biokaasuksi. Biokaasu jalostetaan liikennepolttoaineeksi, jota voidaan käyttää kaasuautojen polttoaineena.

 

Lisätietoja:

Markus Lankinen, Lappeenrannan kaupunki, p. 040 701 7328, markus.lankinen(at)wirma.fi

Henna Granqvist, Eksote, p. 040 146 3275, henna.granqvist(at)eksote.fi